pátek 6. července 2018

BERLIN

Ahoj!
Dnes tu pro vás mám jiný článek než obvykle. Tentokrát nepůjde o knihy, ale o tom, jak jsme se s Martinem rozhodli, že pojedeme na tři dny do Berlína.

S Martinem máme dovolenou, tak jsme si řekli, že bychom měli někam vyrazit. Zarezervovali jsme si na dvě noci hotel a v úterý brzy ráno jsme vyrazili do Berlína. Na nádraží jsme dorazili něco po jedenácté a další hodinu jsme se snažili zorientovat a dostat se na hotel. Nakonec jsme to všechno zvládli a na pokoji jsme se pak pomalu připravovali na prohlídku, která nás čekala.

 Nebyla to tak úplně prohlídka, jakou by jste asi čekali, ale šlo o alternativní prohlídku Berlínem, místami, kam by vás normální průvodce nevzal. Tyhle alternativní tour po Berlíně dělá parta mladých lidí for free. Pokud by to někoho z vás zajímalo, dělají i spoustu dalších tours a workshopů. Na stránkách http://alternativeberlin.com/ najdete vše, co potřebujete. Našim průvodcem byl Niall, který byl prostě skvělý! Sraz jsme měli na Alexanderplatzu pod televizní věží, pak jsme prošli pár uličkami, dozvěděli se něco o street artu a graffiti, navštívili Haus schwarzenberg a pak jsme se metrem přesunuli na Kreuzberg. Prohlídka mě moc bavila, až na to, že ke konci už to bylo opravdu dlouhé. (prohlídka trvala 3 hodiny) Vstřebávat všechny informace, ještě k tomu v angličtině bylo pro mě docela náročné.


Druhý den jsme se rozhodli, že se podíváme po památkách. U televizní věže jsme byli už předchozí den, takže tu jsme mohli vynechat a naší první zastávku tak byl Výtězný sloup. Potom jsme dojeli k říšskému sněmu a dál jsme pokračovali k Braniborské bráně a následně k Židovskému památníku. Pak jsme se byli podívat u Checkpoint Charlie, dali si pivo a skončili na Muzejním ostrově. Chtěli jsme ten den stihnout i Berlínkou zeď, ale už bylo docela pozdě, tak jsme jeli spátky na hotel.


Tam jsme řešili, co budeme jíst. Já jsem přes foursquare našla nějakou malou burgrárnu na Charlottenburgu, kam jsme se vydali. Když jsme přišli na místo, pochopili jsme, že jídlo odtud bude v Berlíně opravdu žádané. Nikde nebylo volno, proto jsme si jídlo museli vzít sebou. Měli opravdu veliký výběr za mega nízké ceny a navíc mega delicious! Jestli někdy budete přemýšlet nad tím, kam v Berlíně na jídlo, doporučuju http://windburger.de/!

Měli jsme před sebou poslední den a ten jsme se rozhodli strávit u Berlínské zdi, kterou jsme prošli celou. Pak jsme jeli znovu na Alexanderplatz, kde jsme byli nakupovat v Primarku a potom jsme si před cestou byli dát ještě jídlo. Vůbec se nám z Berlína nechtělo, ale  na druhou stranu nám tři dny bohatě stačili.

Velké plus pro nás po městě byla doprava.V Berlíně se totiž dostanete úplně všude. Vlaky, tramvaje, metro, autobusy - všechno vám jezdí každou chvíli a opravdu všude. Akorát cena jízdenky, což bylo 7 euro za lístek na celý den, přičemž jízdenka neplatí ani 24 hodin, vždy se vám ve 3 ráno stornuje, byla trošku přehnaná.


Tohle město mě totálně pohltilo a chvilku jsem opravdu přemýšlela, že bych se tam chtěla přestěhovat. Když jsme ale přijeli do Prahy, uvědomila jsem si pár věcí, co mi na Berlíně vadili. Za prvé, když v česku potkám někoho, kdo mluví anglicky, přepnu automaticky taky na angličtinu. Já ani Martin německy neumíme, proto jsme se dorozumívali jen anglicky, přičemž němci nám stále odpovídali jen německy. Jo, a zlatý pražský metro.

Na závěr asi jenom: doma je doma.

0 komentářů:

Okomentovat