středa 5. srpna 2020

Viktorie Hanišová: Anežka

Po přečtení knihy Rekonstrukce mi bylo jasné, že si musím přečíst i další knihy od Viktorie Hanišové. Rozhodla jseem se pro Anežku,protože mi byla už mnohokrát doporučována. Měla jsem za to, že Rekonstrukci nemůže přece už nic trumfnout, ta kniha byla prostě skvělá. Anežka mě ale zasáhla ještě o něco víc než výše zmiňovaná Rekonstrukce.


Na začátku knihy se setkáváme s Julií. Sebevědomou, vzdělanou ženou, které by leckdo záviděl její život. Julii see ale stále nedaří otěhotnět. Ta touha po dítěti je tak silná, že už ve svém životě neřeší nic jiného, než jak otěhotnět. S každým měsícem je vysílenější, ale stejně se nevzdává a zkouší to s partnerem znovu. Ten ale jednoho dnee už nemá sílu na to, čekat, až se to povede a Julii opustí. Stane se to po tom, co Julie už po několikáté potratí a zjistí, že děti už nebude moct nikdy mít. Napadne jí možnost adopce, ale bez partnera nemá šanci na zařazení do adopčního programu. Tak moc by chtěla držet v náručí svou vysněnou blonďatou Anežku, krásné, hodné miminko, které by bylo jen její. Julie je zoufalá, ale nehodlá se jen tak vzdát.

Díky kontaktům její známé se jí nakonec podaří nelegální cestou adoptovat odmítnuté romské děvčátko jménem Agnes. Její předsudky vůči romům a strach z toho, co na děvčátko řekne okolí se Julie rozhodne, že bude všem včetně Agnes lhát. Vymyslí si příběh, ve kterém zachránila snědou Agnes z Kubánského sirotčince. Všem ale po čase dojde, jak to ve skutečnosti je a Julie pak všem lže už hlavně kvůli sobě. Nechce si připustit, že její holčička je romského původu. Z Agnes tak vyrůstá někdo, kdo vlastně neví, kdo je a má velké pochyby o sobě samé. Začne mít problémy ve škole a utíkat z domova. Když jde Julie zase nahlásit že dcera zmizela, ví už, jak to ceelé dopadne..

 Tato kniha je pro mě příkladem toho, že né všechni mají na to, být rodičem. Julie se tak moc snaží, aby sama sebe přesvědčila, že Agnes je ve skutečnosti její vysněná Anežka, až zapomene být matkou. Kniha se opírá o témata jako je komplikovaný vztah mezi matkou a dcerou, předsudky, rasismus nebo neplodnost.

0 komentářů:

Okomentovat