čtvrtek 7. března 2019

Hana Roguljič: Norské děti

Někteří z vás si možná vzpomenou na kauzu rodiny Michálkových, kterou si můžeme pamatovat z roku 2014 a týká se dvou bratrů, kteří byli v Norsku odebráni svým rodičům. Bez této kauzy by asi málokdo v Česku věděl, co je to Barnevernet.

Jsem hrozně ráda, že česká autorka Hana Roguljič se rozhodla inspirovat se tímto příběhem a napsat o něm knihu.

Hlavní postavou této knihy je češka Jana Sýkorová, která v Norsku vychovává své dvě dcery a bydlí zde již pátým rokem. Nastěhovali se sem s jejím bývalým přítelem Theisem, kterého to do Norska vždy táhlo. Momentálně jsou ale už od sebe a každý žije svůj život. S tím rozdílem, že Jana narozdíl od Theise zůstala pořád v Norsku.

Sama pracuje v nedaleké samoobsluze a děti každé ráno vozí do školy a školky. Děti si přirozeně hned zvykly na jiné prostředí a ani jazyková bariéra už jim nedělá problém. Jana s jazykem stále ještě trošku zápasí.

Jednoho odpoledne, kdy se Jana vrací s dcerou Sylvou domů, zjistí, že v jejich domě jsou policisté. Od nich se následně dozvídá, že v jejich domě našli pistoli a proto, aby ochránili děti, je Janě musí odebrat. Jana se pokouší vše uvést na pravou míru. Vysvětluje, že zbraň patří jejímu bývalému píteli a navíc už ani není funkční. To ale sociálce nezabrání v tom, že ještě ten den Janě odeberou obě dvě děti. Jana je ujištěna, že jakmile se spojí s otcem dětí a celou věc prošetří, může žádat o vrácení dětí do péče. Věc se ale táhne měsíce a Jana je zoufalá. Jediným jejím kamarádem v Norsku je Honza, který i přesto, že má svou rodinu a navíc malého syna, Janě ochotně se vším pomáhá a tráví s ní hodně času.

Když už si Jana neví rády, obrátí se na české úřady, aby jí pomohli vrátit děti do péče. Ty mezitím může navštěvovat jen jednou za hodně dlouhou dobu a navíc s dozorem. Později jsou obě dvě dcery dány do dvou odlišných rodin a tím pádem ztrácí kontakt i mezi sebou. V tu dobu je Jana může navštěvovat ještě méně než doposud. Theis se snaží taky ve věci pomoct, ale bohužel nikdo nic nezmůže. Úřady stále nechtějí dcery matce vydat.

Následuje soud, který má o všem rozhodnout. Jestli Jana děti zpět získá a jak moc jí v tom pomůžou její přátelé, rodina a české úřady se dozvíte na konci knihy.

Knihu jsem začala číst už dřív, ale kvůli velkému množství rozečtených knih jsem jí nechala na později. Teď toho lituju. Je to nádherně napsaná kniha a hodně silný příběh. Za hodně dlouhou dobu opět kniha, která mě dokázala rozbrečet. Ze současné české literatury se mi máloco zalíbí, ale tahle autorka a konkrétně tahle její kniha mě naprosto dostala a já dostávám zase chuť objevovat pro mě neznámé české autory!

0 komentářů:

Okomentovat