středa 7. srpna 2019

Benjamin Ludwig: Ginny Napořád

Věděla jsem, že tahle kniha bude dobrá, ale že až tak moc?
Knihu jsem si pořídila v Luxoru v rámci akce 4+1 zdarma. Tohle je jedna z těch knih, které si plánuji přečíst hned po tom, co vyjdou, ale dostanu se k nim až o 3 roky později. Každý den vychází takové množství knih, že zkrátka nevím, co číst dříve.

Kniha je psaná z pohledu autistické dívky jménem Ginny. Ta byla jako malá svou matkou odmítnuta a nyní se nachází v milující adoptivní rodině. Vychovávat jí je někdy náročné, ale Ginny i její rodiče Napořád se snaží co to jde, aby se jim žilo dobře.

Ginny má každý den přesně rozvrhnutý a má moc ráda seznamy. Jejím každodenním bodem číslo jedna je vrátit se do domu své matky a zachránit panenku, kterou nechala pod postelí. I přes to, že jí rodiče Napořád stále vysvětlují, že vrátit se ke své matce není bezpečné a že žádná panenka v domě nebyla. Ginny ale stále trvá na svém.

Jednoho dne se jí za pomoci spoužáka povede s matkou spojit a domluví si schůzku. O tomto plánu svým adoptivním rodičům nemůže v žádném případě říct, protože oni říkají že její biologická matka je nebezpečná a Ginny ubližovala. Ona je ale odhodlaná podstoupit tohle riziko jen pro to, aby zachránila svou panenku.

Kniha je velmi čtivě napsaná a ocitnout se v hlavě autistického dítěte a poznat, jak přemýšlí je více než zajímavé. Sám autor si se svou manželkou autistickou dívku adoptovali a tak mohl vzniknout tento román, kde mohl přesně vystihnout osobnost dítěte s autismem.


0 komentářů:

Okomentovat