středa 17. ledna 2024

Thrity Umrigar: Cena cti

 


Novinářka Smita, původem z Indie, nyní žijící v Americe, dostane zprávu od její dávné kamarádky Shannon, aby přijela do Indie a dodělala její reportáž, kterou kvůli zdravotním důvodům nemůže dokončit.

Smita, která se už nikdy nechtěla do Indie vůbec vracet nakonec souhlasí. Navštíví kamarádku v nemocnici, aby získala všechny podklady k reportáži. Jedná se o případ hinduistické ženy Míny, jejíž vlastní bratři zabili jejího manžela a pokusili se zabít i Mínu, jen proto, že se prodala za Muslima. Mína se ale za sebe a svého zesnulého manžela rozhodla postavit a za pár dní jí a její bratry čeká soud. Proto Smita musela přicestovat do Indie takhle narychlo. 

Protože Smita příliš nerozumí hinduistickému dialektu, cestuje s ní Shannonin známý Mohán, který jí celou cestu usnadňuje i přes bolestivý příběh, který o Míně zjišťují.

Některé části, obzvláště výpovědi Míniných bratrů, se nečetli vůbec snadno. Jejich tradice je pro ně mnohem důležitější než štěstí a dokonce i život jejich vlastní sestry. Mína navíc se svou dcerkou bydlí u své snachy, která jí smrt jejího vlastního syna dává stále za vinu a chování k ní je naprosto nepřípustné.

Velmi bolavý příběh, který se nečetl vůbec snadno. Avšak skvělé zpracované téma kulturních rozdílů hinduistů a muslimů.

Knihu Vám určitě doporučuji, ale připravte se na opravdu pořádné emoce. 💔
Za knihu moc děkuji knihkupectví Megaknihy, kde titul najdete na tomto odkazu.

0 komentářů:

Okomentovat