neděle 4. října 2020

Fang Fang: Deník z Wu-chanu

 Minulý měsíc u nás vyšla kniha od autorky Fang Fang, která den po dni popisuje, co se dělo ve Wu-chanu na začátku letošního roku, tedy na začátku pandemie.

Spisovatelka a novinářka Fang Fang začala 25.ledna zveřejňovat na čínských sociálních sítích dění z jejího rodném města Wu-chanu, v té době z centra epidemie. Karanténní zápisky psala celých 60 dnů, tedy do 24. března, kdy bylo oficiálně oznámen konec karantény k 8.dubnu.

Fang Fang nejprve ve své knize popisuje, jak čínská vláda nejprve uklidňovala lid s tím, že Covid-19 se nepřenáší z člověka na člověka. Potom se ale virus začal neuvěřitelnou rychlostí šířit a vláda byla nucena dát celé město do karantény. Nefungovala městská hromadná doprava, lidé nemohli vůbec vyjít ven a v nemocnicích začali mít nedostatek lůžek. Protože si všichni mysleli, že se nakazit nemůžou, samozřejmě se jako první nakazil zdravotní personál, který s nemocnými přicházeli do styku.

Knihu by si měli přečíst všichni ti, co u nás bojkotují nošení roušek a celkově berou koronavirus na lehkou váhu. To, co se dělo v Číně muselo být naprosto příšerné. Denně umírala stovka lidí, nebylo možné sehnat roušky, natož respirátory. Sama autorka popisuje, jak musela jednu jednorázovou roušku nosit třeba i týden, protože zkrátka jinou neměla. Lidé se nemohli vidět se svými příbuznými. Nikdo nesměl opustit město a nikdo do něho nemohl přicestovat a to trvalo více než 60 dní. 

Autorce několikrát zmrazily účet na jejích sociálních sítích, kde deník publikovala a momentálně jí kvůli knize hrozí pronásledování ze strany čínské vlády. Před pár dny autorka poskytla rozhovor pro Idnes, který najdete tady



0 komentářů:

Okomentovat