sobota 20. března 2021

T.M.Frazier: Tyran

 Jsem tu opět s novou recenzí na knihu, (a s novou modelkou) tentokrát jde už o druhý díl série King s názvem Tyran od americké autorky T.M. Frazier. Recenzi na předchozí díl najdete tady. Stejně tak jako za první díl tak i za ten druhý musím moc poděkovat internetovému knihkupectví megaknihy.cz za poskytnutí knihy k recenzi. Díly na sebe navazují, takže pokud jste nečetli předchozí díl a tato recenze vás zaujme, rozhodně nejprve sáhněte po knize King. 


Podobný žánr spíše nevyhledávám, ale první díl mě velmi mile překvapil, proto jsem se rozhodla že ve čtení této série budu pokračovat. Budu se vám snažit toho prozradit co nejméně, pro případ, že první díl jste ještě nečetli a chystáte se.

První díl skončil hodně otevřeně, proto jsem byla moc zvědavá, jak bude děj pokračovat. V knize se opět setkáváme s ústředními postavami, kterým jsou King a Doe. V kapitolách se opět střídají dějové linky a kapitoly jsou tak vždy buď z pohledu Kinga, nebo z pohledu Doe. 

V kapitolách z pohledů Doe se setkáváme kromě dění z přítomnosti i s retrospektivním vyprávěním z její minulosti, tedy z minulosti, kterou si donedávna nepamatovala. Jak totiž víme z prvního dílu, Doe přišla o paměť a vůbec nevěděla, kdo je a kam patří. Právě na to se v této knize začíná rozvzpomínat. Tyhle části byli pro mě velmi zajímavé, protože jak se dozvídáme, Doe byla před ztrátou paměti úplně jiný člověk s úplně jinými životními prioritami, než je teď. Je jen otázkou, jaký život se rozhodne nadále žít. Jestli spořádaný život s otcem senátorem, nebo život plný adrenalinu s Kingem.

Co se týče dějové linky Kinga, ten zažívá ještě akčnější a hlavně nebezpečnější období, kdy se snaží dostat Doe zpátky. Kvůli ní je samozřejmě schopen všeho a je schopný jít i doslova přes mrtvoly. 

V tomto dílu se také poprvé setkáváme s Doeinou rodinou, tedy jejím otcem senátorem, matkou, Tannerem a jeho synem, který v knize hraje důležitou roli. 

V této sérii už vyšlo v originále už asi více než deset knih. Pokud jsem to dobře pochopila, pár z nich jsou věnované jen určitým postavám z příběhu a nijak na děj jako takový nenavazují. Konec druhého dílu sice nebyl tak otevřený jako u toho prvního, nicméně stejně se nemohu dočkat, až u nás vyjde další díl.

Celkově knihu hodnotím stejně jako tu předchozí, tedy třemi hvězdičkami. Skvělá. za dva dny přečtená oddechovka. 


Četli jste tuto knihu, nebo se na ní zatím chystáte?

Jakou jinou sérii máte rozečtenou?



0 komentářů:

Okomentovat